Deltagere:
Mona Solsø, Eva Pedersen, Inger Birgitte B. Christensen, Henriette Klausen, Mia Schmidt Mikkelsen, Karen Togsverd Hansen, Anni L. Albæk
Desuden besøg af biskop Henrik Wigh-Poulsen
Fraværende:
Tina B. Andersen, Liselotte Skrejborg
Særlig velkommen til Henriette og Mia 😊 Vi er glade for, at I vil være med. Mia har overtaget Karens plads i SUK. Tak til Karen for din indsats, og vi glæder os til at støtte og følge Mias arbejde i SUK.
1. Referent:
Anni Albæk
2. Dagsorden
er godkendt
3. Velkommen til biskoppen Henrik Wigh-Poulsen
Oplæg:
Vi skal fortsætte med at være en udadvendt folkekirke, så vi ikke lukker os om os selv.
Vi skal holde fast i den indbyrdes respekt, tage os af hinanden, og altid vende os ud mod verden. Særligt i disse tider – vi lever (også) i en voldsom tid, hvor konflikter er nærværende; og hvor medierne er tæt på hele tiden.
Synet på medmennesket og håbet trænges i baggrunden, men vi skal være til stede som folkekirke med et budskab. Kirker skal være håbshuse i denne tid. Vi skal være til stede med barmhjertighed og tilgivelse.
Visioner: Konfirmanderne er en utrolig vigtig opgave i præstelivet, hvor vi har en stor berøring med sognet.
Vi skal have modet og lysten til at tage fat på mødet med konfirmander. Generelt skal vi gerne have en glæde og et overskud i vores embeder, men vi har brug for inspiration udefra.
Fælles samtale:
Hvordan kan vi som kirke samle op på de tanker og oplevelser, som konfirmanderne har med forberedelsen/mødet med kirken – og lære af de tiltag og valg, vi træffer i konfirmandstuen? Vi skal turde stille spørgsmålstegn ved, hvad vi gør som præster, og om det vi gør er rigtigt.
Selve forberedelsen: Invitere konfirmanderne ind i kirkens normale arbejde – fx ved højmessen, hvor de skal dele salmebøger ud mv. Det handler om, at kirken skal være deres og at de er en værdifuld del af kirkens liv.
Kæmpe udfordring: Vi får flere og flere konfirmander, der har problematikker, og som måske ikke kan deltage i forberedelsen eller som vi måske ikke engang kan mødes med. Hvor får vi ressourcer fra til at løse den opgave? Hvordan får vi en to-lærere ordning. Noget af det skal løses strukturelt, så præsterne får vilkår, der gør opgaven nemmere.
Det handler om prioriteter, og det skal menighedsrådet også være klar over. For det er dem, der skal finde pengene til fx en ekstra timelærer.
Måske tidsregistrering kan bruges positivt ind i vores opgaver og løsningen af dette
I vidensdeling mellem skole og præster er der to dogmer. Nogle vil gerne i dialog med skolen/lærerne og andre vil møde eleverne uden viden. Inklusionen i skolen gør det dog nødvendigt med en lille grad af viden om særlige forhold.
Ansatser til veje, man kan gå:
- Vigtigt at provsterne ved, hvad der foregår.
- Kunne man bruge konventerne til at sætte fokus på konfirmandforberedelsen. At det blev obligatorisk, at man tog konfirmandforberedelsen alvorligt fagligt.
- Erfa-grupper om konfirmandforberedelsen – mødes med hinanden om det.
- Lukke hinanden ind i forberedelseslokalet, så man kan tale om det, der er svært, og der hvor man kan blive bedre.
- Lade lokale initiativer komme alle til gode.
- Hjælp til at tilrettelægge et forløb, komme og besøge holdet.
- Det vil være dejligt, hvis der var et menneske, man kunne kalde på, som kunne hjælpe med dette.
- Vigtigt at opgaven bliver talt op, også fra stiftets side.
Vi skal som udvalg arbejde med visioner for hvad vi vil med udvalget.
4. Nyt fra stiftsrådet
– udgår fordi repræsentanten ikke er til stede.
5. Siden sidst – gennemgang af kurser
Landsnetværket for religionspædagogisk arbejde v. Eva Pedersen.
6. Fremtidige kurser – gennemgang af kurser
7. Minikonfirmander.
Der er brug for nye formater – hvordan kan man gøre det.
Mona Solsø arbejder allerede med minikonfirmander, og vil indsamle viden. Mona vil gerne lave et kursus om emnet til efteråret.
8. november: kl. 9.00-13.00.
8. Skolevægring.
Anne Gørlitz ude til et kursus. Anni Albæk kontakter hende for at finde dag til et foredrag.
9. Nyhedsbrev:
- Koks i konfirmandstuen. Hvad vi har arbejdet med, og hvad vi påtænker at arbejde med. Hvad der også fungerer. Deles på FIN, ender ud til provster, facebook, udvalg
10. Facebook.
11. evt.