Fortsæt til hovedindholdet

Referat fra møde i Arbejdsmiljøudvalget tirsdag den 11. marts 2025 kl. 10.00-12.00

1.    Godkendelse af dagsorden. 

Dagsordenen blev godkendt.

 

2.    Orientering fra biskoppen.

Biskoppen orienterede om stiftets whistleblower-ordning samt statistik på hjemmesiden. Der har i alt været 3 sager som alle er afsluttede, og der er givet en tilbagemelding til whistlebloweren, som loven foreskriver.    

Selskab for kirkeret holder et seminar for jurister og teologer på Aarhus Universitet om ”Aarhus afgørelserne” torsdag den 3. april 2025.

 

3.    Siden sidst fra arbejdsmiljørepræsentanterne/henvendelser fra arbejdsmiljøgrupperne.

Siden sidste møde har gruppen arbejdet med modtagelsen af nye AMR’er og drøftet muligheden for et fælles fodslag og et fælles kodeks.

Det blev drøftet, hvordan AMR bliver informeret om nye kollegaer. Der gives besked om helt nye ansatte, men ikke nødvendigvis om ”nye gamle” medarbejdere. Typisk skriver provsten ud, når der ansættes en ny præst. Det blev besluttet at tage emnet op på det kommende provstemøde for at øge opmærksomheden. 

Bispesekretærerne har udarbejdet et velkomstbrev til præster, der starter i stiftet. Gruppen drøftede, om dette kan bruges ift. AMR. Derudover har Anni udarbejdet tjeklister til brug for modtagelsen af nye præster.

De havde drøftet den kommende temadag, og der var et ønske om at skabe mere opmærksomhed omkring den.

Derudover blev møderne mellem AMR, TR og biskop/kontorchef drøftet. Gruppen foreslår at se på om møderne kan struktureres anderledes. Spørgsmålet om provsternes deltagelse blev også vendt. Der var enighed om at se nærmere på hele setuppet for møderne.
 

Anders og Line vender retur med deres overvejelser. 

 

4.    Nyt fra uddannelseskonsulenten.

Anni orienterede om det seneste møde med de øvrige uddannelseskonsulenter. 

Der er positive tilbagemeldinger fra §1a, hvor præster med erfaring fra det øvrige arbejdsmarked oplever en god modtagelse, når de starter i embede. Også de helt nye præster er tilfredse. 

Anni oplyste, at modtagelsen af nye præster i sognene nogle steder halter lidt. Hendes vurdering er, at menighedsrådene i bedste mening kan have en forventning om, at præsten selv har styr på tingene. Der kan derfor være et behov for et opkald fra AMR om arbejdsmiljø. 

Anni oplyste, at hun har udarbejdet materiale til brug for modtagelsen af de ny præster. Materialet vil blive tilgængeligt på stiftets hjemmeside. 

Udvalget drøftede AMR-rollen også set i forhold til TR-rollen; AMR er fastsat i lovgivning og de vælges af alle kollegaer, opgaven er arbejdsmiljøet. TR har rod i en fagforening og vælges af medlemmer af foreningen, opgaven er ansættelsesvilkår.    

Helsingør Stift er i gang med at se på rollerne, og deres materiale vil blive delt, når det foreligger. 

Der blev foreslået kurser i brugen af Outlook som arbejdsredskab, da det kan meget og vil kunne understøtte præsterne i deres arbejde. 

 

5.    APV Efterår 2024 - Udarbejdelse af en samlet handlingsplan for stiftet. 

Tilbagemeldingerne blev gennemgået og drøftet. Følgende ord ”træder frem”:

Arbejdspres, anerkendelse, strukturelle udfordringer, ledelsesmæssige udfordringer. 

Det blev drøftet, hvad der menes med ”strukturelle udfordringer”. Det er f.eks. sammenlægninger af sogne, men det er også den to-stregede struktur. Det blev drøftet, hvem præsterne egentlig kan betragte som deres kollegaer –andre præster, kirkefunktionærer og menighedsråd. 

Det blev drøftet, at ledelsesrummet er komplekst. Der er brug for en forståelse af de forskellige roller og ansvaret heri for præster, menighedsråd og øvrige med en ledelsesfunktion. 

Laura oplyste, at hun også holder sogneudviklingssamtaler (SUS) og at det kan være et relevant værktøj i denne sammenhæng. 

Det blev drøftet, at en del af opgaverne og løsningerne i forbindelse med den fysiske APV ligger hos menighedsrådet. Nogle forhold burde være løst løbende i stedet for at ende i APV’en. 

Det blev drøftet om visse arbejdsmiljøforbedringer kunne tænkes ind i provstesynet, og om finansiering i stedet kunne komme fra reserven.

 

6.    Evaluering af APV-proces og input til tilbagemelding til BLKM om generelle forhold. 

Der var enighed om de foreløbige input. Derudover blev følgende punkter drøftet: 

Kan der laves en boks til svar, der hedder ”andet", så man kan vælge den ift. at lave en kommentar. Som det er nu kan man kun skrive en kommentar, hvis man svarer konkret på spørgsmålet.   

Det bør præciseres, hvad spørges der om? F.eks. anerkendelse? Kan der sættes definitioner på? 

Kan der være plads til, at man kan skrive, ”hvad vil gavne dig” så man giver mulighed for, at den enkelte kommer med løsninger på sin egen udfordring.

Kan rapporterne laves endnu mere kompakte?   

Kan et nej til noget gøre, at det slet ikke indgår i selve rapporten? 

Det blev drøftet, at det tekniske er hos Defgo og at indholdet er hos BKLM. 

 

7.    Temadag fastlagt til 2. september 2025, kl. 9.30-14.30.

Med afsæt i tilbagemeldingerne fra pkt. 5. blev det besluttet at arbejde på en temadag for provster og arbejdsmiljørepræsentanter faciliteret af erhvervspsykolog Elisabet Skov Nielsen, om lederskab og følgeskab og samspil og perspektiver ind i arbejdsmiljøet. 

Det grænseløse arbejde er et vilkår, det kan måske også indgå på dagen. 

Line, Laura og Lene arbejder videre med planlægning og invitation sendes snarest ud. 

 

8.    Stiftets oversigt over arbejdsulykker, erhvervssygdomme samt anmeldte arbejdsskader.

Der har siden sidst været anmeldt 2 arbejdsulykker. Der er ikke nye afgørelser. 

 

9.    Eventuelt.

Lige nu skal der ske tidsregistrering. 

Jette oplyste, at BLKM har delegeret kompetencen til biskopperne. Der arbejdes på en fælles model efter bispemødet i april 2025. 

 

 

Lene Lange, 13. marts 2025