Nyheder
Nyheder

Godt nyt for kirkerne: Corona-restriktioner lempes

Nattens politiske aftale om yderligere genåbning betyder, at kravet om mundbindet forsvinder i næste uge, og vi kan være flere til gudstjeneste og andre kirkelige handlinger fra august.

Koncert i kirken med publikum

I løbet af august forsvinder arealkravet sandsynlig helt. Så kan vi holde gudstjeneste, koncerter og andre aktiviteter som normalt, som her til Jazz-kirke på Vesterbro.

Af Ulla Haahr

Hverdagen i kirkerne bliver mere og mere normal i løbet af sommermånederne. Den politiske aftale, der faldt på plads i sidste uge om udfasning af restriktioner, får også betydning for folkekirken.

I mange måneder har man skullet bære mundbind eller visir, når man gik ind i og ud af kirken. Det krav er ophævet fra mandag den 14. juni.

Arealkravet, der lige nu betyder, at der må være 1 person pr. 4 kvadratmeter, bliver lempet til 2 kvadratmeter den 1. august på alle områder uanset om deltagerne står, går eller sidder ned. Det betyder konkret for kirkerne, at det er samme arealkrav for stående og siddende arrangementer. For de aktiviteter, hvor deltagerne i det væsentlige sidder ned, og hvor der dermed allerede i dag gælder et arealkrav på 2 kvm pr. person, vil lempelsen pr. 1. august 2021 altså ikke betyde ændringer.

Seruminstituttet forventer at fjerne den generelle anbefaling om 1 meters afstand mellem personer i løbet af august. Når det sker, er forventningen, at arealkravet helt forsvinder. Det vil sige, at man kan være lige så mange mennesker til gudstjenester, bryllupper og begravelser, som før corona-pandemien ramte. 

For kirkekoncerter og andre menighedsaktiviteter gælder, ud over arealkravet og anbefalingen om 1 meters afstand mellem personer, det lille forsamlingsforbud, hvor man i dag må være op til 100 personer. Fra 1. juli bliver dette hævet til 250 personer. Der gælder stadig de særlige regler for større arrangementer, hvor man kan være op til 500 deltagere, når man sidder ned. Her er der fortsat krav om gyldigt corona-pas.

Det generelle udendørs forsamlingsforbud er afskaffet fra i dag den 11. juni, som det har været planlagt.

De mange regler om skilte, indretning af lokaler, tilgængelig håndsprit mv. forsvinder helt pr. 1. september.

Endelig kan kirkelige sommerlejre og stævner blive gennemført med op til 500 deltagere allerede fra mandag den 14. juni. Her er der krav om coronapas, når aktiviteterne – herunder overnatning - foregår indendørs.

Aftale om yderligere udfasning af restriktioner mv. fra den 11. juni 2021