Fortsæt til hovedindholdet
Referater
Referat fra møde i Arbejdsmiljøudvalget den 25. november 2022

Referat fra møde i Arbejdsmiljøudvalget fredag den 25. november 2022

Deltagere

Biskop Henrik Wigh-Poulsen
Provst Dorte Sørensen
Sognepræst Anders Kobbersmed, suppleant i arbejdsmiljøudvalget
Stiftskontorchef Jette Madsen
Uddannelseskonsulent Anni Louise Albæk
Sekretær for udvalget Lene Lange (referent)

Afbud

Provst Laura Gylden-Damgaard
Sognepræst Anders Tranholm-Bjerg
Sognepræst Anita Fabricius

 

 

1.    Godkendelse af dagsorden.

Dagsorden blev godkendt.

 

2.    Godkendelse af referat fra sidste møde (31. maj 2022).

Referatet blev godkendt.

 

3.    Siden sidst fra arbejdsmiljørepræsentanterne/henvendelser fra arbejdsmiljøgrupperne

Arbejdsmiljørepræsentanterne holdt møde den 16. november 2022. Der var valg til arbejdsmiljøudvalget. Anita Fabricius er nyt medlem af udvalget og afløser Jette R. Christiansen. Anders Kobbersmed er ny suppleant. 

På mødet var rollen som arbejdsmiljørepræsentant blevet drøftet og det gav anledning til følgende input til arbejdsmiljøudvalget:

  • Hvordan kan de bedst hjælpe kollegaer og manøvrere i systemet, hvad er handlemulighederne?
  • Hvad er deres rolle i at forsvare folkekirkens bredde? Hvordan hjælper de til med at skabe rummelige arbejdsmiljøer. Her tænkes på, at der kan være plads til personer med forskellige forudsætninger, fx teologi, helbred, små børn, arbejdstid osv.
  • Samvær ved sammenkomster giver en rummelighed og en hyppigere forekomst savnes. 

Det blev drøftet, at der er en øget fokus på supervision og dets positive effekt, samt på om det kan fremmes mere. Præsteforeningen har udfærdiget en Livsfasepolitik, hvor der kan være noget at hente og bogen ”Medfølelsen pris” blev fremfremhævet. 

Det blev drøftet, at der er en ræson i at afsøge, hvilke møder og med hvem der giver bedst mening (er det fællesmøde med tillidsrepræsentanterne eller arbejdsmiljørepræsentanterne alene eller med provsterne og hvilken frekvens). Provsterne bør inddrages i drøftelsen.

Arbejdsmiljørepræsentanterne kunne ønske sig at deres forum fik en form for formalisering af arbejdet. Det blev drøftet, om en manual for arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant i Folkekirken kunne give mening. Stiftet undersøger nærmere.    

 

4.    Nyt fra uddannelseskonsulenten – velkommen til Anni. 

Anni Louise Albæk blev budt velkommen.

Anni oplyste, at hun har samtaler med de nye præster om trivsel og opgaver. Hun har især iagttaget to ting, der fylder hos de nye præster:

Det ene er relationelt – hvor man oplever pres fra de mere erfarne præster, som gerne vil, at de hurtigt bliver en del af sognet. Det kan være svært at sige fra, hvis der er for meget. De taler bl.a. om den svære samtale og om forventningsafstemning.

Det anden ting der fylder, er rammerne. Embedsboligens vilkår kan være svære at være i. Man er nogens og så snart man går ud, er man på. Der er også nogle kontorer i sognegårdene der ikke er lydisoleret, og det kan være hæmmende i samtalerne.

Der er mange nuancer i det, herunder den enkeltes opfattelse og forventninger, både udefra og egne. Er forventningerne i balance? Det kan også være et opmærksomhedspunkt. Det kræver en jeg-fornemmelse og en embeds-fornemmelse.

 

5.    Stiftets oversigt over arbejdsulykker og erhvervssygdomme samt anmeldte arbejdsskader.

Siden sidst er der anmeldt en ny arbejdsskade og der er kommet en afgørelse, hvor smitte med covid-19 blev anerkendt som en erhvervssygdom.

 

6.    Årlig arbejdsmiljødrøftelse.

Udvalget drøftede det foregående års arbejde med arbejdsmiljøet. APV’en viste, at der var opmærksomhedspunkter ift. ”Hjælp og støtte fra kollegaer, menighedsråd og andre”, ”Sker det ofte, at du er meget stresset” og ”Mobning”. Der har været en temadag for provster og arbejdsmiljørepræsentanter om psykisk arbejdsmiljø og stresshåndtering samt en nylig konference om storpastorater, der viste at præsterne får kollegaer på en ny måde og der opstår et behov for et ”samledelsesrum”, hvor provstens rolle også er ny. 

Det virker positivt på arbejdsmiljøet, at der samarbejdes på alle niveauer og områder og det peger også ind i det kommende års arbejdsmiljøgaver og det fremadrettede fokus. Temaerne fra APV’en går igen og herudover bliver der fokus på: 

  • Samvirke mellem arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant og provst herunder hvordan man agerer i de forskellige problemer.
  • Best practice fra det lokale arbejde med arbejdsmiljøet, hvordan arbejdes der mellem APV’en som udarbejdes hvert 3. år.
  • Supervision

Tilsyn og samspillet mellem de to strenge (der er ny bog på vej) og en kommende rapport om belastning fra FUV vil også blive inddraget i de løbende drøftelser i udvalget.

Årshjul for arbejdet i 2023 blev godkendt og datoer for møder i 2023 sendes snarest.  

 

7.    Planlægning af den kommende temadag/opfølgning fra provstemode. Dato fastsat til 25. april 2023.

Af hensyn til bl.a. konfirmationerne flyttes datoen for temadagen til efter sommerferien. Der udmeldes snarest en ny dato. Der var forslag om ”unge” som et tema samt et oplæg fra Annette Vinter Hedensted.

Laura og Lene er tovholdere og input til indhold modtages gerne. 

 

8.    Nyt om arbejdsmiljø (lovgivning, ministeriet, mv.)

Aarhus Stift har nu en whistleblowerordning. Stiftet er med i stifternes samarbejde med advokatfirmaet Poul Schmidt/Kammeradvokaten. Ordning tilgås via stiftes hjemmeside under whistleblowerordning. 

Biskopperne ønsker undtagelsesbestemmelsen i Ligebehandlingsloven afskaffet.

 

9.    Eventuelt.

Der var ikke noget til eventuelt.