Deltagere:
Biskop Henrik Wigh-Poulsen
Sognepræst Anders Kobbersmed
Provst Laura Gylden-Damgaard
Sognepræst Anita Fabricius
Stiftskontorchef Jette Madsen
Uddannelseskonsulent Anni Louise Albæk
Sekretær for udvalget Lene Lange (referent)
Afbud:
Provst Ingelise Knudsen Strandgaard
1. Godkendelse af referat fra sidste møde (21. november 2023)
Referat blev godkendt.
2. Orientering fra biskoppen
Biskoppen orienterede om TV2-Østjyllands spørgeskemaundersøgelse, der blev udsendt til en bred gruppe i stiftet, herunder kirkefunktionærer, præster og menighedsrådsmedlemmer.
Der blev rapporteret om en svarprocent på ca. 25 %, hvoraf 6-7 % udtrykte utilfredshed ift. til et spørgsmål vedrørende biskoppens ledelsesstil. TV2 Østjylland vil sende 4 udsendelser i påsken, hvoraf et tema vil omhandle åremålsansættelse for biskopper. Biskoppen vil svare skriftligt på undersøgelsen.
Der blev afholdt møde med tillidsrepræsentanterne og provsterne den 8. marts 2024, hvor arbejdsmiljøundersøgelsen blev diskuteret.
Der blev fremsat en række anbefalinger i undersøgelsen og der er i forlængelse af undersøgelsen bl.a. nedsat to arbejdsgrupper og biskoppen er blevet medlem af styregruppen for revision af menighedsrådsloven.
Biskoppen informerede også om sit seneste nyhedsbrev vedrørende ændringer og udvikling af omgangstonen på arbejdspladsen.
3. Siden sidst fra arbejdsmiljørepræsentanterne/henvendelser fra arbejdsmiljøgrupperne
Anders og Anita oplyste, at arbejdsmiljørepræsentanterne har næste møde i maj måned. De oplyste, at de ikke har kendskab til reaktioner fra baglandet på arbejdsmiljøundersøgelsen og at det kan skyldes, at der nok ikke er de store overraskelser i undersøgelsen.
Anders delte en iagttagelse om (u)tålmodighed og vores tillid samt bekymringen om, hvorvidt vi måske sidder for sikkert i vores positioner. Han reflekterede også over samfundets øgede tendens til at klage.
Derudover blev det under punktet drøftet, at pressen er blevet mere opmærksom på folkekirken, hvilket kan ses i en voksende interesse i vores aktiviteter og handlinger f.eks. i form af aktindsigter.
4. Nyt fra uddannelseskonsulenten
Anni redegjorde for en iagttagelse ift., at nye præster ønsker at føle sig set og hørt. Som nye på arbejdsmarkedet skal de lære om den pastoralearbejdsplanlægning samt om arbejdspladsens formelle og uformelle ledelse.
Der var en bekymring/en overvejelse i forhold til, om præsterne skifter stilling på grund af moralske og praktiske uoverensstemmelser i hverdagen.
Det blev oplyst, at FUV er ved at undersøge dette område.
5. Kirkeministeriets arbejdsmiljøunder-søgelse – link til undersøgelse
Kirkeministeriets arbejdsmiljøundersøgelse blev drøftet herunder hvad arbejdsmiljøudvalget skal tage af tiltag på nuværende tidspunkt.
Det blev besluttet at afvente arbejdsmiljørepræsentanternes møde og deres tilbagemelding forud for yderligere handling.
Det blev drøftet, at der allerede er meget godt materiale om arbejdsmiljø til rådighed, som muligvis kunne kommunikeres bedre.
Der var enighed om, at fokus i Aarhus Stift er supervision.
Der skal være APV til efteråret, resultatet heraf vil sammen med anbefalingerne i undersøgelsen give et godt afsæt for eventuelle tiltag.
6. Supervision
Stiftsrådet har bevilliget midler til at Aarhus Stift kan udvide supervisionstilbuddet.
Tillidsrepræsentanterne og provsterne drøftede på deres møde om det kun skal være uddannede supervisorer med den teologiske tyngde eller om det kan være andre/eksterne.
Det blev drøftet, at der er to typer supervision: pastoralsupervision og psykologisk supervision.
FUV er opmærksomme på behovet for flere uddannede supervisorer. Uddannelsen i sjælesorg er et adgangskrav til uddannelsen som supervisor.
Udvalget tilkendegav, at Jette og Anni skulle fortsætte arbejdet med at udvide tilbuddet om supervision både for nye og erfarne præster.
Det blev påpeget, at der ER mulighed for at få supervision, og at der kan være en opgave for stiftets kommunikationskonsulent i at skabe større kendskab til muligheden.
7. Opfølgning på temadag den 22. november 2023
Her var der oplæg om ”Markante borgere” samt oplæg fra Helsingør Stift om deres tiltag ift. arbejdsmiljø. Helsingør arbejder bl.a. med et Rejsehold, der hjælper i konflikter, synlighed i form af ”synshallen” og arbejdsmiljødøgn.
På det seneste provstemøde blev Helsingørs model med et Rejsehold også diskuteret, men der var ikke stemning for at implementere denne model i Aarhus Stift.
Udvalget drøftede, at det vil fortsætte arbejdet med opkvalificering og udvikling af redskaber til at kvalificere arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant, herunder også inddrage det arbejde, der blev præsenteret fra Helsingør.
Endelig blev det drøftet, at der skal arbejdes videre med en temadag til efteråret.
Anders og Anita melder tilbage om, hvem der kan indgå i planlægningen heraf sammen med Laura og Lene.
8. Nyt om arbejdsmiljø (lovgivning, ministeriet, mv.)
Der er ved OK24 indgået en aftale om medarbejdermøder i folkekirken. Aftalen gælder for medarbejdere ansat af menighedsråd og stiftsadministrationer samt for præster og folkekirkens uddannelsesinstitutioner. Aftalen træder i kraft den 1. oktober 2024.
Der nedsættes en styregruppe, der har til opgave at understøtte Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning i fortolkning af aftalen samt fungere som klageinstans i tilfælde af påstået brud på den folkekirkelige arbejdsgivers informationspligt.
Lov om tidsregistrering (L68) træder i kraft pr. 1. juli 2024. Der afventes nærmere fra KM ang. præsterne.
9. Stiftets oversigt over arbejdsulykker, erhvervssygdomme samt anmeldte arbejdsskader
Aarhus Stift oplyste om 2 nye anmeldelser.
10. Eventuelt
Der var ikke noget til eventuelt.
Lene Lange, 10. april 2024