Referat fra møde den 02-06-2021 i arbejdsmiljøudvalget
Referat fra møde i arbejdsmiljøudvalget den 2. juni 2021
Deltagere: Biskop Henrik Wigh-Poulsen Provst Dorte Sørensen Provst Esben Thusgård Sognepræst Anders Tranholm-Bjerg Sognepræst Jette R. Christiansen Stiftskontorchef Jette Madsen Sekretær for udvalget Lene Lange (referent)
Afbud fra: Uddannelseskonsulent Laura Gylden-Damgaard
Godkendelse af dagsorden Velkomst. Dagsorden godkendt.
Godkendelse af referat fra sidste møde (23. marts 2021, vedhæftet) Ingen bemærkninger.
Siden sidst fra arbejdsmiljørepræsentanterne/henvendelser fra arbejdsmiljøgrupperne Anders og Jette: Arbejdsmiljørepræsentanterne holdt møde den 18. maj 2021. Emner videre herfra til arbejdsmiljøudvalget.
Strukturændringer og pastorats ændringer Flere har oplevet sygemeldinger i forbindelse med strukturændringer. Det er vigtig med et godt forarbejde/forberedelse og at der følges op. De ser gerne en procedure for opfølgning og at der ses på en form for efteruddannelse for præsterne der skal samarbejde herunder en forventningsafstemning ift. samarbejdet.
Henrik: Der er en igangværende undersøgelse ”Når grænserne flyttes” hos FUV. Yvonne Alstrup har været rundt i flere provstier mhp erfaringsopsamling. Karen Marie Nissen har overtaget opgaven. Der kommer vejledning/håndbog ud af det. Ultimo 2022.
Covid 19 Der opleves et stort arbejdspres og frustrationer. Uforudsigeligheden påvirker, der er f.eks. mange ekstra dåbsgudstjenester. Vilkårene er meget forskellige i sognene og præsterne håndterer det forskelligt, at der er denne uforudsigelighed.
Planlægningen af de mange tjenester blev drøftet, herunder at der kan siges nej, hvis der ikke er plads i kalenderen. Må præsten sige nej, skal det begrundes.
Efteruddannelsesdag for arbejdsmiljørepræsentant og provster Psykisk arbejdsmiljø og stresshåndtering foreslås som emne. Eva Brow Simonsen foreslås som underviser.
Dagen afholdes i efteråret. Stiftet kontakter hende og udspil sendes til gruppen til sparring.
Arbejdet efter nedlukningen Afgrænsning af opgaver for de nye/yngre præster herunder, hvordan provsten kan hjælpe med at afgrænse, når opgaverne ikke kan overskues, blev drøftet. Prioriteringen blev drøftet, skal der stadig ”være tid til surdej” og hvad, hvis der ikke er enighed i pastoratet og andre får mere arbejde af den grund.
Der er mange der kalder efter nedlukningen. Hvordan arbejder man, og kommer over rampen og får ”noget ud” (rugbrødsarbejdet) og samtidig nå dem kalder.
Arbejdsmiljøudvalget er opmærksom på det og det kan forventeligt indgå i arbejdsmiljø-temadagen i efteråret.
Nyt fra uddannelseskonsulenten – afbud fra Laura
Opfølgning på arbejdsmiljø - covid-19 mv. Se punkt 3
Jette: Task Force, der er ikke længere de store spørgsmål, som skal drøftes her.
Udvalget havde 2 spørgsmål til Task Force:
Kan afspritningsafnittet revideres? Vacciner og hvis en medarbejder ikke vil, hvad gør man så?
Stiftets oversigt over arbejdsulykker og erhvervssygdomme samt anmeldte arbejdsskader Der er ikke anmeldt nye siden sidste møde Afgørelser indskrevet i vedhæftede
Der er også fokus på det i øvrigt - også i pressen.
Folkekirkens Arbejdsmiljøråd er på vej med en vejledning.
Overordet er tilgangen, at fastholde den konkrete tilgang. Sager er forskellige og det ansættelsesretlige system vil blive fulgt.
Arbejdsmedicinsk klinik kan også inddrages.
Efteruddannelsestema når vejledningen foreligger.
Skimmelsvamp - opfølgning Lene: Aalborg og Viborg havde ikke kendskab til forhold omkring familien. Punktet sættes på boblerlisten i juridisk afdeling. Der tages i den forbindelse kontakt til FE.
APV efterår 2021 Der er sendt forespørgsel til KM den 8. marts 2021 om processen.
KM har oplyst, at APV gennemføres i efteråret 2021 og at der forventeligt sendes vejledning mv. ud inden sommerferien.
Fokus på processen og hvordan det sendes ud.
Anders foreslår, at arbejdsmiljørepræsentanterne er opsøgende ift. kollegaer og minde om få besvaret.
Nyt om arbejdsmiljø (lovgivning, ministeriet, mv.) Ikke ny lovgivning.
”COVID-19 tilfælde anmeldt som arbejdsulykker: Der er i 2020 anmeldt 3.896 tilfælde i skadetypen infektion og forgiftning, herunder akut infektion. Det svarer til godt 8 pct. af alle anmeldte arbejdsulykker. Infektion og forgiftning omfatter kategorierne akut forgiftning (187 tilfælde), akut infektion (2.483 tilfælde) og andre former for forgiftning og infektion (1.226 tilfælde). Tidligere år har infektion og forgiftning udgjort under 1 pct. (0,7 pct.). Det tidsmæssige sammenfald af denne stigning med udbredelsen af COVID-19 epidemien i Danmark sandsynliggør, at der er tale om coronavirus infektioner, der anmeldes som arbejdsulykker. Gennemlæsning af fritekstfelter i et antal tilfælde af infektion og forgiftning underbygger denne antagelse.”
Eventuelt Dorte: Er blevet obs på ”gravid APV” og anmelde sygeårsag til stiftet ift. refusion. Se evt. mere her
Præstegårde Henrik: Flere forespørgsler omkring præstegårde og den traditionelle tilgang udfordres. F.eks. ophævelse af boligpligten.
Der er stor søgning til stillinger uden præstegårde. Men også forespørgsel om embedsbolig til ok-stillinger.
Der er en udvikling i synet på præstegårde, og folkekirkens selvforståelse og forholdet med folk og kirke.
Også ift. embedskontor i boligen eller ej.
Ønsket er at skabe gode arbejdsvilkår for præsterne.
Der skal forventeligt tages en mere overordnet diskussion. Præsteforeningen, provsteforeningen, Landsforeningen mv
Valg til arbejdsmiljørepræsentant Anders og Jette: Oplyste at de er blevet genvalgt. Anitta Fabricius er blevet suppleant.
Referater på hjemmesiden fremadrettet.
Spørgsmål til regulativ Der er forskellig praksis. Provsterne følger op, hvor de bruges. Kan f.eks. bruges ved pastoralsammenlægninger og arbejdsfordelingen.