Reformationsjubilæum
Religionskrige, reformationen og Europa & fra renæssance til oplysningstid

Religionskrige, reformationen og Europa & fra renæssance til oplysningstid

Hvorfor fik man religionskrige efter reformationen og hvilke konsekvenser fik det

Hvilke konsekvenser fik reformationen på religionskrigene i 15- og 1600-tallet og hvilke sammenligninger kan vi drage til aktuelle konflikter. Reformationen kom efter trykpresserevolutionen, aktuelt oplever vi it-revolutionen: kan vi se paralleller, hvilke og hvordan?
Varighed: 30-90 min. Pris: kr. 4.000,- inkl. transport.

Reformationen og Europa

Hvad betød reformationen for de europæiske stater? Reformationen første til religionskrige, religionskrigene til militære og organisatoriske revolutioner, som igen førte til statsdannelser og derigennem et nyt samfund med nye borgere. Hvordan kan man trække de tråde og se på de konsekvenser?

Fra renæssance til oplysningstid

Konsekvensen af reformationen blev, at datidens dominerende stormagt, Frankrig, forsøgte at skabe et kompromis og en statslig abstraktion i forhold de katolske og protestantiske modstandere. Staten blev ikke knyttet til en bestemt trosretning i Frankrig. Dette fik vidtgående konsekvenser for oplysningstiden og for den såkaldte sekularisering i tænkning og politisk virkelighed. Men er vi egentlig blevet så sekulariserede og oplyste i vore ”frie ytringer” som vi tror?

Varighed: 30-90 min. Pris: kr. 4.000,- + transport.

Gorm Harste, lektor i politisk sociologi, Institut for Statskundskab; AU; 87165593 (mobil: 60894668); gha@ps.au.dk
Sociolog, filosof, politolog; politisk teori i europæisk statsdannelse, historiske analyser af magt, organisation, ret, politik, religion, og krig/fred, herunder religionskrige.