Nyheder
Nyheder

Tal med børn om døden

To nye film med tøjdyrene Snapper og Topper gør det lettere at tale med børn om at miste

To nye film gør det lettere at tale med børn om at miste. Filmene er lige til at bruge på kirkens hjemmeside, til at give til familier ved begravelsessamtaler, i skolen eller børnehaven. 


- Jeg har aldrig været til en begravelse før, så jeg ved ikke, hvad der skal ske henne i kirken. Og hvor er bedstefar egentlig henne nu, hvor han er død? Hvordan får han en plads henne på kirkegården, så vi kan besøge ham der? Og hvad gør jeg, når det hele tiden trykker herinde i mit bryst, så det føles, som om jeg er ved at eksplodere, fordi jeg bare er så ked af det? 
 

Tøjdyret Snapper har mange spørgsmål, da hendes bedstefar dør, og sammen med sin fætter Topper sætter hun sig for at finde svar på nogle af de mange spørgsmål, der dukker op hos børn, når de mister et menneske, de har kær. 


Det er blevet til to film, der i børnehøjde beskæftiger sig med døden og begravelse/bisættelse, og giver børn og deres voksne et grundlag at tale sammen ud fra. Filmene kommer hele vejen rundt om emnet, så der er mange indgange til at snakke sammen både om tanker og følelser, og om lavpraktiske ting som urner, blomster og gravsteder. Og så giver filmene forældre, bedsteforældre, præster, lærere, pædagoger og alle andre voksne mulighed for at forberede børn på, hvad der sker til en begravelse, hvis det er første gang, de skal med. 


Brug filmene helt gratis 


I filmen ”Om at miste – når nogen dør” tager Snapper hen til præsten Niels for at finde ud af, hvor bedstefar er nu, og hvad hun selv skal gøre med alt det ”ked af det”, der sidder inde i hendes bryst. Og Topper tager til bedemanden, 
blomsterhandleren og på kirkegården for at undersøge, hvad der nu sker med 
bedstefar. I filmen ”Om at miste – begravelsen” møder Snapper og Topper 
præsten Niels henne i kirken for at se, hvordan sådan en begravelse egentlig foregår, og blive klogere på ritualet, musikken og hvorfor vi tager til den fælles afsked i kirken i stedet for hver især at ligge hjemme under dynen og være kede af det. 


Filmene er blevet til med støtte fra sogne og Y’s Mens klubber via Støtteforeningen for Danmarks Kirkelige Mediecenter. Det er gratis for alle at bruge filmene. 


Filmene kan ses på www.dkm.dk/miste

Nyhedsbrevet kan også ses her: Tal med børn om døden.